Samarbeta med dina tankar – forskningen visar på effekt.

RichieNeuroforskaren Richie Davidson har studerat vad som utvecklas när man tränar medveten närvaro och mentalt. Effekten som han visar i diagrammet är skillnaden hur snabbt vi återfår balansen efter att vi blivit känslomässigt påverkade.

För att försöka förtydliga gapet mellan de 2 kurvorna i diagrammet tänker jag på Pia Sundhage när hon var lagkapten för USA’s damlandslag i fotboll och hade målet att vinna OS guld i Kina. 2 veckor före start bryter Abby Wambach benet, en av hennes stjärnspelare.

Jag tror att ni lätt kan känna er in i henens situation ( i det läget är hon på högsta punkten i diagrammet) och skulle hon följa den översta kurvan A så kunde hennes tankar gått såhär;  varför händer detta mig?, Tänk vilka kritiska löpsedlar det blir, Det är inte rättvist, Om….. i detta läget fastnar man i sina tankar och har svårt att lägga upp en ny plan framåt. Pia Sundhage’s styrka är att acceptera läget utan att värdera det och sedan lägga upp en ny plan så fort som möjligt för att inte tappa fart framåt som kurva B. Eller som hon själv uttrycker det ” Jag märker att jag har ganska lätt att ställa om , att inte älta motgångar, som detta med Abbys brutna ben, utan att kunna analysera, glömma och gå vidare. I varje svårighet ligger en möjlighet gömd!”. Detta lyckades hon med och det gav USA ett OS guld trots ordentlig utmaning på vägen.

Så ni har mycket att vinna på att reflektera över vart era tankar för er och om ni jobbar i samma team där ni strävar mot samma mål.

Antingen om ni jobbar med att teama upp med era tankar eller med människor kan jag varmt rekommendera boken Spela på bästa fot att leda med glädje av Pia Sundhage och Elisabeth Solin.

Ytterligare ett citat ifrån boken ”Letar vi efter problem så dyker de också upp. Söker vi efter möjligheter så blir vi mera öppna för dem”