Sommartankar om återhämtning

gotlandHur skall jag få tid för återhämtning, det är ju så mycket nu? För mig har det varit viktigt att förstå hur ett ständigt för högt stresspåslag påverkar min kropp negativt på sikt.

Högt stresspåslag är toppen när vi behöver anta en utmaning eller avvärja ett hot. Detta påslag gör att kroppen frisätter en massa energi som finns lagrade i våra celler för att vi skall bli mera fokuserade och få extra energi. Problemen uppstår om vi inte släpper på gasen emellanåt.

Om vi utsätter vår kropp för ett ständigt alldeles för högt stresspåslag och att vi alltid har gasen i botten i allt vi gör, då tror kroppen att vi utsätts för livsfara och stänger ned vissa funktioner som den inte ser någon vits med att ödsla energi på eftersom vi slåss för vår överlevnad. Det är då ingen mening med att lägga energi på att bygga upp och reparera vår kropp, ej heller att bygga upp immunförsvaret, tarmaktiviteten minskar (det är ju ingen mening med att lägga kraft på att bearbeta maten om vi inte kommer att överleva), istället ger den oss mera kraft till musklerna så att vi kan kämpa eller fly. Det innebär att om vi över tid belastar vår kropp på ett oacceptabelt sätt bryter vi ned den på sikt.

Det gäller att börja uppmärksamma när vi har ett för högt stresspåslag för den uppgift vi tar oss an och det är därifrån vi kan börja med en förändring där vi växlar mellan högt och lägre stresspåslag.

Jag vill också betona att det här med stresspåslag skiljer sig från människa till människa och det är bara vi själva som kan veta vad som fungerar bäst för oss, och då gäller det att vara ärlig mot sig själv.

Jag satt för någon månad sedan i en skogsglänta och plockade nässlor och kom på mig själv att jaga på min plockning för att fylla påsen så fort som möjligt. Detta hade varit helt ok om jag tränade för det nordiska mästerskapet i nässelplockning men så var ju inte fallet. Så jag släppte på gasen och började njuta av fågelkvittret och solen som värmde mitt ansikte och anspänningen (stresspåslaget) i min kropp minskade . Mitt mål var ju att plocka nässlor för en näringsriktig och god lunch och jag hade ingen brådska så varför inte njuta av denna vackra vårmorgon och få en stund av återhämtning i stället.

Så försök att hitta era små återhämtningstillfällen så snart ni har möjlighet och har ni väl börjat leta efter dessa så blir det lättare och lättare att hitta dem i vardagen. Fundera över vad som är ert mål och hur mycket energi det får kosta (vilket stresspåslag behövs).