”Tyglar dina känslor” – för ett hållbart liv

hästserie 1”Ni har säkert hört uttrycket tygla dina känslor”. Chade-Meng Tan som framgångsrikt  startade upp mindfulness / medveten närvaro på Google ger en målande beskrivning av detta, där han liknar våra känslor vid en häst.

Han förtydligar det genom berättelsen om en person som kommer ridande förbi ett par som sitter på en bänk och de frågar den ridande på hästen vart är du på väg? Den ridande personen titta ned på hästen och svarar lite uppgivet det vet jag inte (underförstått att hästen för mig vart den vill).

Jag minns fortfarande mycket starkt en händelse för mer än 30 år sedan när jag försökte tygla en galopperande häst som jag ”satt på” i en nedförsbacke och känslan av att vara helt maktlös men ändå gripas av de otroliga hästkrafterna som fanns under mig.                        När jag inte tyglar mina känslor/tankar så händer det att de tar kommandot över mig på samma sätt som då när jag for ned för backen. Det gör också att jag tappar fokus och jag fastnar i grubblerier över hur jag skall hinna med, varför blev det så eller vad kommer att hända om…  I det läget har jag släppt tyglarna och låter känslorna föra mig dit de vill och oftast är inte det åt samma håll som jag hade planerat.

Om jag skall från punkt A till B och jag låter mina känslor/tankar styra mig så är risken stor att de gör avstickare allt som oftast och jag kommer att irra omkring vilket gör att jag tappar en massa kraft och energi. Jag når målet mycket senare än jag tänkte mig, om jag över huvud taget tar mig i mål. Då har jag inte nämnt det stresspåslag som ökar i kroppen för varje oroande avstickare mina känslor/tankar för mig på, jag missar också vad som händer här och nu och i det läget kläcker jag inte mina bästa idéer. 

Detta är en enkel teori men ack så svår att praktisera. Vill du lära dig att tygla dina känslor/tankar så gäller det att du börja träna på det, att kunna inse när de har tagit kommandot och för ut dig på irrvägar. Ju snabbare du inser det, desto kortare blir vägen till målet och även vägen till ett hållbart liv.

Du kanske har hört det gamla uttrycket att du skall upp i sadeln så fort som möjligt om du trillat av. Med det vill jag säga att det är viktigt att prova och går det inte som du önskar så är det bara att göra ett nytt försök utan att klandra dig själv.

Mer tips hittar du i min bok Mental Eco-driving.